2012. november 15., csütörtök

TORCHWOOD

A TORCHWOOD brit televíziós sci-fi filmsorozat a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) című sorozat mellékága, a BBC Wales készítette.

A sorozatról:
2006-ben mutatták be a 13 részes első évadot, 2008-ban a másodikat. 2009-ben a harmadik évad 5 részes minisorozat formájában készült. A 4. évadot a BBC és az amerikai Starz Entertainment közösen készítette és 2011-ben sugározták az USA-ban és Angliában egyszerre.Magyarországon 2008-ban jelent meg az első évad DVD kiadása Torchwood - Az idegenvadászok címmel, majd 2010 novemberben az AXN Sci-fi sugározta Űrlényvadászok néven. A második és harmadik évadot már rendesen Torchwood-nak fordították. Alkotója, producere Russell T. Davies. A Doctor Who-val ellentétben a Torchwood kifejezetten a felnőtt nézők számára készült, Davies szerint "paranoid thriller" és "omniszexuális beállítottságú". Bár a sorozat a Doctor Who-ból nőtt ki, közvetlenül kapcsolódó keresztrészek nincsenek a két cselekményvonal között, legfeljebb többé-kevésbé rejtélyes utalások fordulnak elő - a két sorozat főszereplői azonban néha megjelennek a másikban. A sorozatot a BBC Wales készítette és az első két évad Walesben, Cardiffban vagy a környékén játszódik.Maga a "Torchwood" szó angolul egy fafajtát jelent, azonban egyúttal a "Doctor Who" anagrammája 
is.

Fő szereplői:
Jack Harkness kapitány /John Barrowman, magyar hangja: Gáspár András/: TORCHWOOD 3 vezetője, aki az új (2005-2008) Doctor Who sorozat több epizódjából is ismert. Igazi neve nem ismert, az 51. században született, pályáját időügynökként és gyanús kereskedelmi tevékenységgel kezdte, majd kalandos és időhurkokkal takarító élete eredményeképpen lett TORCHWOOD 3 vezetője. A XX. század elejétől napjainkig sok történelmi esemény részese volt. Még a kilencedik Doktorral (Christopher Eccleston) folytatott kalandozása következményeképpen halhatatlan lett, ez több történetben lényeges szerepet kap.

Gwen Cooper /Eve Myles, magyar hangja: Haumann Petra/: Volt rendőrnyomozónő, az első részben csatlakozik TORCHWOOD-hoz. A történetet sokszor az ő szemszögéből látjuk.


Dr. Owen Harper /Burn Gorman, magyar hangja: Fekete Zoltán/: orvos, 1-2. évad










Toshiko Sato /Naoko Mori, magyar hangja: Csuja Fanni/: komputer szakértő, 1-2. évad









Ianto Jones /Gareth David-Lloyd, magyar hangja: Dévai Balázs/: mindenes, korábban a TORCHWOOD 1 munkatársa, 1-3. évad

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése